Lekka, prosta, szybka i super zdrowa sałatka z tuńczykiem to idealny pomysł na kolację. Autorką przepisu jest dietetyczka kliniczna Justyna Wąsik. Ten i wiele więcej przepisów znajdziesz w Ebooku, który wydałam razem z Justyną.
Ebook powstał z myślą o osobach, które mają nieprawidłowy cholesterol, jednak przepisy spełniają założenia po prostu ZDROWEJ, ZRÓŻNICOWANEJ diety, więc odpowiednie będą dla każdej osoby dorosłej! To świetna forma profilaktyki, a przecież wiadomo, że lepiej (i taniej!) zapobiegać, niż leczyć!

Składniki
- awokado 1/3 sztuki 75g
- cebula czerwona 1/4 sztuki 25g
- chleb żytni razowy 1 kromka 40g
- musztarda 1/2 łyżeczki 5g
- oliwa z oliwek 1/2 łyżki 5ml
- pomidor koktajlowy 15 sztuk 150 g
- pieprz czarny szczypta 1g
- rukola 1 garść 20g
- tuńczyk w sosie własnym 3/4 opakowania 80g
- sól morska szczypta
- sok z cytryny 1/2 łyżki 5ml
Sposób przygotowania:
Sos: Oliwę mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Rukolę myjemy, osuszamy i kładziemy na talerzu. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie paski. Tuńczyka odsączamy. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
Na rukoli układamy tuńczyka, cebulę, przekrojone na pół pomidorki i awokado. Polewamy sosem.
Podajemy z pieczywem zrumienionym na suchej patelni lub w opiekaczu.
Podpowiedź:
Aby z czerwonej cebuli zrobić różową lekko kwaskową cebulkę, wystarczy ją skropić sokiem z cytryny lub limonki i odczekać kilka minut.
Wartość energetyczna: 391 kcal
Białko: 21,89 g
Tłuszcz: 18,68 g
Węglowodany: 36,23 g
Błonnik pokarmowy: 6,5 g
Wymienniki białkowo-tłuszczowe: 2,56
Wymienniki węglowodanowe: 2,98
Smacznego!


mgr farm. Małgorzata Bekier | Farmaceutka przyjazna diabetykom
Od 2018 roku działam jako twórca internetowy i zajmuję się edukacją dotyczącą zdrowia. Głównym tematem moich działań jest cukrzyca, jej profilaktyka i szeroko pojęty zdrowszy styl życia.