Żeby poznać odpowiedź na to pytanie, musimy przypomnieć sobie jak działają różne rodzaje glukometrów.
Obecne na rynku glukometry działają z wykorzystaniem metody:
Elektrochemicznej, biosensorycznej (większość nowych glukometrów) – na pasku testowym znajduje się pole, przez które przepływają „ładunki elektryczne”. Pasek jest swego rodzaju elektrodą pomiarową. Podczas pomiaru glukoza, dostająca się na pasek, generuje ładunek proporcjonalny do stężenia glukozy w badanej próbce.
Spektrofotometrycznej (mniejszość glukometrów) – glukometr rejestruje ilość światła odbitego w miejscu testowym paska. Ilość światła zależy od zabarwienia pola testowego pod wpływem reakcji enzymatycznej (pomiar = zmiana zabarwienia -> zmiana natężenia światła -> wynik).
Według moich obserwacji odchodzi się od tej metody, producenci wprowadzają modele, które wykorzystują metodę elektrochemiczną. Przy metodzie mamy bardzo wrażliwe paski, np. na temperaturę, większe ryzyko błędu i… wspomniane okienko, w którym odbija się światło.
Przykładem glukometru wykorzystującego metodę spektrofotometryczną jest Accu-Chek Aktive. Aby glukometr odpowiednio odczytywał ilość odbitego światła, konieczne jest „czyszczenie okienka”.
Po oczyszczaniu prowadnicy testu paskowego oraz okienka pomiarowego zaleca się (według rekomendacji producenta) pomiar z wykorzystaniem płynu kontrolnego.
W przypadku większości nowych glukometrów nie ma potrzeby czyszczenia okienka pomiarowego, bo one po prostu wykorzystują inną metodę pomiaru – metodę elektrochemiczną.
Źródło: Glukometr Accu-Chek Active, Roche, Instrukcja obsługi